2015 óta évente kétszer kerül megrendezésre Gyermeklovasnap Tökön, a Patkó Csárdánál. Minden alkalommal magas színvonalú lovas bemutatók, a gyermekek számára kézműves és egyéb foglalkozások, jó hangulat és szikrázó napsütés várta a szép számmal kilátogató érdeklődőket.

Az előzmények:

Számos alkalommal hívtunk meg iskolákat Tökre a lovardába, illetve kerestünk fel több iskolát és óvodát Budapesten és a Zsámbéki medence településein az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepén úgynevezett rendhagyó történelemórát tartani.

DSC00240 DSC02525 IMG_3527

(A videót Bierbaum Péter készítette)

A lovas rendezvények alkalmával nyilvánvalóvá vált, hogy a gyermekek igen nagy érdeklődést tanúsítanak a lovak, lovaglás, lótartás és a lovas sportok iránt, azonban ismereteik ezekben a tárgykörökben általánosan igen szegényesek. Ennek okait keresve jutottunk arra a meggyőződésre, hogy szükség van olyan rendezvényekre, melyeket kifejezetten gyermekek számára szerveznek, legfogékonyabb korukban megismertetve, megszerettetve velük a lovakat, megmutatva, hogy mekkora örömet okozhatnak a különböző lovas tevékenységek. E cél érdekében szervezzük a “GYERMEKLOVASNAPOT“. Itt láthatják a gyermekek, és az őket kísérő szülők, hogy korunkban is lehet jelentősége a gyermekek testi és lelki fejlődésében a lovaglásnak. Nyilvánvaló fizikai és szellemi állapotot javító hatását nem csak gyógyító céllal alkalmazhatjuk, hanem jótékony szerepe lehet minden gyermek fejlődésében. A lovaglás, a lósport nem igényel több ráfordítást semmilyen tekintetben, mint bármelyik másik sportág, de jelentős többletet hordoz azáltal, hogy megtanít egy másik élőlénnyel való különleges kapcsolattartásra, együttműködésre. Ennek bizonyítottan kedvező hatása van a személyiség alakulására.

DSC00283 18699_10203732123730746_3393017014297231370_n DSC03673

Mivel mindent , amit a lovas sport, a lovaglás illetve a lóval való foglalkozás lehetővé tesz, lehetetlen megmutatni, arra törekedtünk, hogy programunkkal a mindenki számára könnyen elérhető lehetőségekkel ismertessük meg a gyermekeket és a szülőket.